Istituto Comprensivo Panicale Piegaro și Paciano, este situat în Umbria, o regiune din centrul Italiei. Nu suntem departe de Perugia, capitala regională a Umbriei, și de la Lacul Trasimeno, care este unul dintre cele mai mari lacuri din Italia. IC a fost înființat în 1997, acum avem trei școli de grădiniță (3 ani, elevi cu vârste cuprinse între 3 și 6 ani), trei școli primare (5 ani, elevi cu vârste cuprinse între 6 și 11 ani) și trei școli gimnaziale (3 ani, elevi între 11 și 14 ani ), cu un număr total de aproximativ 700 de studenți.
Institutul se angajează în mod special să consolideze serviciile pentru studenții cu nevoi speciale, satisfăcând nevoile lor și asigurându-se că aceștia înregistrează progrese. Școala se angajează să promoveze colaborarea cu comunitatea locală (familii, comunități educaționale, organisme/instituţii publice și private care operează în zona locală).
Pentru a dezvolta implicarea familiilor, Școala organizează în mod regulat întâlniri pentru a împărtăși cu elevii și familiile lor informații relevante despre calea educațională:
- familii cu resurse didactice pot sprijini calea educațională a elevilor lor
- resurse online și platforme
- activități curriculare și extra-curriculare concepute pentru a sprijini competențele transversale ale elevilor.
La nivel local / național:
- „Atelier creativ”: destinat să conceapă și să realizeze un laborator de creație digitală, pentru a îmbunătăți sistemul digital în cadrul curriculumului școlar.
- „ScienceArt @ Umbria – În timpul verii noi învăţăm STEM!” conceput să creeze căi de pregătire/formare pentru disciplinele STEM pentru elevii din ciclul primar și gimnazial în perioada de vară. Taberele de vară au vizat promovarea unei încrederi mai înalte față de cunoștințele științifice în rândul fetelor încurajând învățarea subiectelor STEM prin noi modalități de predare pe parcursul formărilor.
La nivel european:
Erasmus + Proiectul „ScienceGirls – adolescente în calitate de co-creatori de angajament de învățare ştiinţifică” – SCIENCE GIRLS.
Europa are nevoie de tineri implicaţi profund în știință, cercetare și inovare – și pe baza unor experiențe pozitive și angajate în ceea ce privește știința, cercetarea și inovarea la o vârstă foarte fragedă și la o școlarizare timpurie. Tinerii sunt din ce în ce mai mult detaşaţi de învățământul științific în școli și acest lucru provoacă o mare îngrijorare în cadrul Comisiei Europene și a altor parteneri globali.
Mesajul esențial este că învățarea științifică în școli necesită schimbări dramatice și re-gândire fundamentală pentru a face apel la generațiile tinere. Așadar, concluzionăm că aspirațiile științifice stau într-o tensiune alarmantă cu feminitatea și trebuie negociate și apărate cu grijă în mod continuu împotriva provocărilor din discursurile populare care aliniază știința cu masculinitatea.
Proiectul Erasmus + „Realitatea virtuală şi augmentată în educație -ARIE” a vizat:
- construirea unei proceduri didactice bazate pe scenarii educaționale folosind instrumentele AR și VR în cadrul unei abordări educaționale STE (A) M
- încorporarea acestor instrumente inovatoare în anumite discipline ale curriculumului național
- schimbul de scenarii educaționale cu școlile participante
- comunicarea procedurii și a rezultatelor către comunitatea educațională prin metode tradiționale (ateliere de lucru, internet), dar și prin rețelele europene (eTwinning, Scientix).
http://www.icpanicaletavernelle.gov.it/ita/
Contact for general info:
PGIC870005@istruzione.it
Contact person for the EnGaGE project:
c.marcucci76@gmail.com